Vilniaus universitetas

Kovo 7 d. vyks disertacijos gynimas

Kovo 7 dieną vyks Biotechnologijos instituto Imunologijos ir ląstelės biologijos skyriaus doktorantės Vaidos Simanavičienės daktaro disertacijos tema "Žmogaus papilomos viruso molekulinė diagnostika ir paplitimo tyrimai" gynimą, kuris vyks R-401 auditorijoje, pradžia 13 val.

Trumpa anotacija:

Vaidos Simanavičienės disertacija yra tarpdisciplininis mokslinis darbas, skirtas žmogaus papilomos viruso (ŽPV) tyrimams. Buvo sukurti molekuliniai metodai, skirti ŽPV nustatymui ir atliktas ŽPV infekcijos bei ŽPV genotipų paplitimo tyrimas. Taip pat buvo ištirtos tam tikrų rizikos veiksnių bei karcinogenezės žymenų sąsajos su ŽPV infekcija. Darbo metu buvo sukurta nauja aukštos rizikos ŽPV genotipus aptinkanti PGR sistema, taip pat optimizuotos 2 bendrąją ŽPV infekciją aptinkančios PGR sistemos ir 4 ŽPV genotipavimo PGR sistemos. Taikant šias PGR sistemas, buvo atliktas didžiausias Lietuvoje bendros ŽPV infekcijos ir 16 aukštos rizikos ŽPV genotipų paplitimo tyrimas tarp moterų grupių su žinoma citologine ir histologine gimdos kaklelio pakitimų diagnoze. Buvo nustatyta, kad Lietuvoje labiausiai paplitęs onkogeninis ŽPV 16 genotipas. Kancerogenezės žymenų tyrime pirmą kartą buvo ištirtas ŽPV 51 DNR metilinimo profilis klinikiniuose mėginiuose ir palygintas su ŽPV 16 ir ŽPV 18 metilinimo profiliu. Buvo nustatyta, kad visų tirtų ŽPV tipų L1‘3 srities metilinimo dažnis koreliuoja su gimdos kaklelio pakitimų laipsniu. Kiekybinės PGR metodu buvo ištirtos ląstelių žymens p16INK4A RNR raiškos sąsajos su gimdos kaklelio pakitimų laipsniu. Nustatyta padidėjusi p16INK4A RNR raiška klinikiniuose mėginiuose gali būti panaudota kaip aktyvios ŽPV infekcijos žymuo. Pirmą kartą Lietuvoje buvo ištirtas ŽPV infekcijos ir ŽPV genotipų paplitimas sveikų moterų ir vyrų burnos mėginiuose. Nustatyta, kad vyrų burnos mėginiuose ŽPV infekcija yra dažnesnė, nei moterų burnos mėginiuose. Atlikus gimdos kaklelio vėžio rizikos veiksnių tyrimą, nustatytos sąsajos tarp ŽPV infekcijos ir sudėtinių kontraceptinių priemonių vartojimo.

Kviečiame dalyvauti.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos